

W Hiszpanii jest to Roncal, wyprodukowany w Dolinie Roncala i chroniony chronioną nazwą pochodzenia (ChNP). Inne sery z Hiszpanii to Torta del Casar i Manchego. Ser twarogowy jest produktem ze świeżego skrzepu serowego o łagodnym smaku.
Ser koryciński z kminkiem – Serowar Podlaski i jego wytwarzanie
Pierwsze znane użycie terminu “ser twarogowy” datuje się na 1831 r. Uważa się, że pochodzi on z tego powodu, że zwykły ser wytwarzany był zazwyczaj w domkach z jakiegokolwiek mleka pozostałego po wyprodukowaniu masła. Starożytni Mezopotamanie stworzyli rodzaj słonego, kwaśnego sera bardzo podobnego do sera twarogowego, który pochodzi z co najmniej 3000 r. p.n.e. Natomiast o serze korycińskim z kminkiem więcej znajdziesz na: ser koryciński z kminkiem – Serowar Podlaski.
- Popularna legenda głosi, że został on wynaleziony podczas pustynnej podróży., kiedy Mezopotamaniec stworzył rodzaj słonego, bardzo podobnego do twarożku, który przypomina twarożec twacki.
- Ser twarogowy jest odsączany, ale nie prasowany, dzięki czemu pozostaje trochę serwatki, a skrzep pozostaje luźny. Skrzep jest zwykle płukany w celu usunięcia kwasowości, dając ser słodko-kurdalny. Nie starzeje się ani nie jest kolorowy. Różne rodzaje sera twarogowego są produkowane z mleka o różnej zawartości tłuszczu oraz w przetworach mało- lub wielkoowocowych. Prasowany ser twarogowy staje się serem obrączkowanym, serem gospodarskim, serem doniczkowym lub queso blanco.
Ser koryciński z kminkiem – Serowar Podlaski a ser swojski ze zsiadłego mleka
Wielkość zsiadłego mleka jest wielkością kawałków sera twarogowego. Dwa główne rodzaje sera twarogowego to ser małyurdalny, o wysokiej kwasowości, wytwarzany bez podpuszczki, oraz ser dużyurdalny, o niskiej kwasowości, wytwarzany z podpuszczką. Podpuszczka jest naturalnym kompleksem enzymów, który przyspiesza ścinanie się skrzepu i zapobiega rozpadowi tworzącego się skrzepu. Dodanie podpuszczki skraca proces przekształcania mleka w masę serową, co prowadzi do zmniejszenia zawartości kwasu i większych ilości skrzepu, a także zmniejsza ilość skrzepu wylewanego z pozostałością cieczy (serwatki). Czasami wielkoformatowy ser twarogowy nazywany jest “twarogiem”.
Ser chałupniczy można spożywać na wiele różnych sposobów: sam z owocami i cukrem, solą i pieprzem, przecierem owocowym, na tost, z pomidorami, z granolą i cynamonem, w sałatkach, jako dip frytkowy, jako zamiennik majonezu w sałatce z tuńczyka lub jako składnik receptur takich jak sałatka galaretowa i różnych deserów.
Chałupniczy ser z owocami, takimi jak:
- gruszki,
- brzoskwinie,
- czy mandarynki pomarańczowe
jest standardowym daniem w wielu “domowych kuchniach” lub menu mięsno-trzy restauracyjnych w Stanach Zjednoczonych. Stosuje się go również w potrawach takich jak lasagna, gdzie zastępuje on ricottę. Niektórzy producenci wytwarzają również odmiany niskotłuszczowe i beztłuszczowe.
Beztłuszczowy rodzaj o podobnej wielkości porcji ma 80 kalorii, 0 g tłuszczu (0 g nasyconych), 6 g węglowodanów i 14 g białka. Natomiast porcja 4% produktu tłuszczowego ma około 120 kalorii, 5 g tłuszczu (3 g nasycone), 3 g węglowodanów i 12 g białka. Zawiera również około 500 mg sodu, 70 mg wapnia i 20 mg cholesterolu.