Z ostatniej chwili

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?

Ciasto drożdżowe - jakie jest idealne? Na pewno lekkie, puszyste, o złotej, wypieczonej skórce, nie za suche, pięknie pachnące. I oczywiście niezmiennie kojarzące się z pyszną maślaną kruszonką. Dużo na pewno zależy od przepisu, z którego korzystamy. Co ciekawe, obecnie by upiec smaczne ciasto drożdżowe nie potrzeba kopy jajek i dobrej ręki doświadczonej gospodyni, która doda mąki 'ile ciasto zabierze', ponieważ przepisy są dokładne wyliczone, więc używając świeżych składników i trzymając się kilku prostych reguł można upiec ciasto, o jakim marzyliście. Poniżej znajdziesz krótki artykuł oraz poradnik dotyczący tego, jak można upiec perfekcyjne ciasto drożdżowe. Przeczytaj go koniecznie!


Przede wszystkim - mąka!
Zacznijmy od tego, że dobre i lekkie ciasto drożdżowe upieczecie na mące pszennej o dużej zawartości białka (tzw. mąka chlebowa) - około 12 g białka/100 g. Dlatego im więcej białka, w mące, tym więcej glutenu, a on jest odpowiedzialny za wygląd ciasta, ale nie tylko, ponieważ jeśli macie problemy z zakupem takiej mąki, nie martwcie się. Generalnie ciasto na pewno się uda również na najbardziej popularnej mące pszennej o zawartości białka około 9 g/100 g. Rzecz jasna najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna typ 550 (w UK - zaopatrzcie się w plain flour lub strong white flour - mąka chlebowa).
W przypadku, gdy chcecie upiec drożdżowe z mąką razową (pełnoziarnistą) najlepiej dla struktury ciasta zastąpić nią połowę zawartej w przepisie mąki pszennej (lub mniej). Niestety ciasto nie będzie już tak puszyste, ale na pewno smaczne i zdrowsze. Poza tym wchłonie również więcej płynu podczas wyrabiania, dlatego warto mieć pod ręką dodatkową łyżkę mleka lub wody. Pamiętaj także o tym, że ciasto z mąką pełnoziarnistą potrzebuje również więcej czasu na wyrośniecie. Dodatkowo mąkę przed każdym użyciem warto przesiać.


Jajka, a ciasto drożdżowe
Generalnie rzecz ujmując jajka wnoszą przede wszystkim wartość odżywczą. Trzeba przyznać, że obecnie ilość jajek dodawanych do ciasta drożdżowego bardzo się różni, w zależności od przepisu. Zwykle są ciasta na 8 - 12 żółtkach na 1 kg mąki (np. pączki), choć ten sam wypiek można otrzymać i bez jajek. Pamiętaj jednak, że ciasto z dużą ilością żółtek zachwyci nas żółciutkim kolorem. Oczywiście kolor taki można osiągnąć dodając do ciasta np. puree z dyni (1 łyżka zastąpi jedno jajko) lub rozpuszczone w płynie nitki szafranu (choć nie każdy lubi ich charakterystyczny zapach). Ponadto jajka dodawane do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.


Tłuszcz, a ciasta drożdżowe
Przede wszystkim najlepszy tłuszcz do drożdżowego to masło, które powinno być rozpuszczone i schłodzone. Ponadto nadaje ono również ciastu piękny maślany smak. Oczywiście zamiast masła można również użyć oleju, dajmy go wtedy o około 1/5 - 1/4 mniej. Generalnie najlepszy olej to słonecznikowy, nie polecam oliwy z oliwek (chyba, że wymaga tego przepis). Poza tym nie zaleca się używania margaryny typu light. Jednak tłuszcz przedłuża trwałość ciasta i wpływa na jego elastyczność.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz proste przepisy na obiad, zdrowe przekąski oraz wypieki, które z pewnością wyjdą idealnie. Zapraszamy do czytania ;)

Często czytane

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?
Jak zrobić idealną bezę?
Jak uniknąć zakalca?

Świeże newsy branżowe

Przepis na przepysznego kurczaka po meksykańsku!
Przepis na przepysznego, zapiekanego kurczaka w musztardzie!
Przepis na przepyszne paello z kurczakiem!
© Copyright januszbigda. All Rights Reserved.