Z ostatniej chwili

Makaroniki - jak je przygotować? Część pierwsza

Makaroniki wyglądają na skomplikowane, dlatego mówicie sobie, że nie posiadacie termometru cukierniczego, specjalnej maty, na pewno nie wyjdą Wam takie równiutkie, może kiedyś... ale nie dzisiaj. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego jak prosto i szybko upiec makaroniki. Przeczytaj go koniecznie!
 

Kapryśne makaroniki
Zacznijmy od tego, że makaroniki są kapryśne, jak każda beza i za każdym razem wychodzą trochę inne, ale to najprostsza droga do wypieków jak z francuskiej cukierni i do... poznania swojego piekarnika. Trzeba przyznać, że satysfakcja z upieczenia udanej partii makaroników równa się tej z upieczenia chleba na prawdziwym zakwasie. To właśnie dlatego ten cały proces tak wciąga.
 

Makaronikowe ABC
Przede wszystkim, jeden przepis nie wystarczy by nauczyć się piec perfekcyjne makaroniki, dlatego powstało 'Makaronikowe ABC'. Chodzi oto, że trzeba dużo czytać, dużo wiedzy pochłonąć, wreszcie - praktykować pieczenie makaroników tak często, jak to tylko możliwe. Mało tego, to nie jest jak jazda na rowerze, po dłuższym okresie niepieczenia warto ponownie wrócić do przypomnienia sobie paru rzeczy, dlatego z makaronikami można łatwo wyjść z wprawy i na pewno wrócicie do tego poradnika nie raz.
 

Makaroniki przygotowane metodą francuską i włoską
Generalnie rzecz ujmując metoda francuska przygotowania makaroników to po prostu ubicie białek na sztywno, a potem ich wymieszanie z migdałami i cukrem pudrem. Natomiast metoda włoska polega na przygotowaniu syropu cukrowego, a następnie przygotowaniu bezy włoskiej, z której po połączeniu z pozostałymi składnikami powstaną makaroniki.
 

Makaroniki włoskie
Włoska metoda na pierwszy rzut oka jest trudniejsza, wymaga umiejętności ugotowania syropu cukrowego i przygotowania bezy włoskiej. Jednak makaroniki przygotowane w ten sposób są bardziej stabilne. Owszem, choć poświęcamy im więcej czasu przed pieczeniem, te makaroniki mogą się udać nawet za pierwszym razem osobom niewprawionym. Poza tym beza włoska jest gęsta, mało delikatna, nie reaguje tak gwałtownie na zbyt długie mieszanie składników, daje nam duże pole do manewru, wreszcie - łatwiej jest regulować zawartość powietrza w cieście makaronikowym.
 

Niezbędny sprzęt
Przede wszystkim waga kuchenna – konieczna, ponieważ tutaj nawet białka podawane są w gramach, więc bądźmy precyzyjni. Chodzi oto, że kilka gramów w jedną czy w drugą stronę może zadecydować o efekcie. Poza tym termometr cukierniczy - dobrze go mieć, oczywiście jeśli nie sprawi to Wam kłopotu, lepiej go kupić, może być nawet najtańszy, ponieważ przyda się nie tylko do makaroników. Natomiast dla osób, które go nie posiadają: syrop gotujemy do tzw. próby piórka, czyli starym sposobem z cienkiego drucika należy zrobić pętelkę (oczko) i zanurzyć w gorącym syropie; po dmuchnięciu w pętelkę powstanie bańka.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz proste przepisy na obiad, zdrowe przekąski oraz wypieki, które z pewnością wyjdą idealnie. Zapraszamy do czytania ;)

Często czytane

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?
Jak zrobić idealną bezę?
Jak uniknąć zakalca?

Świeże newsy branżowe

Przepis na przepysznego kurczaka po meksykańsku!
Przepis na przepysznego, zapiekanego kurczaka w musztardzie!
Przepis na przepyszne paello z kurczakiem!
© Copyright januszbigda. All Rights Reserved.