Z ostatniej chwili

Jak uniknąć zakalca?

Trzeba przyznać, że w sezonie owocowym piecze się więcej ciast ucieranych, lekkich, częściej zdarza się (lub nie, wtedy odpukać)... zakalec. Dlatego, aby tego uniknąć trzeba przestrzegać kilku głównych zasad. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, o co należy zadbać oraz jakich zasad przestrzegać, aby nie wyszedł nam zakalec. Przeczytaj go koniecznie!
 

Wszystkie składniki do wypieków muszą być w temperaturze pokojowej
Zacznijmy od tego, że oczywiście mąki nikt w lodówce nie trzyma, ale masło, jajka, twaróg, mleko, śmietanę kwaśną, jogurt, nutellę wyjmujmy z lodówki przynajmniej dwie godziny przed planowanym pieczeniem. Generalnie rzecz ujmując jajka można dla ogrzania włożyć do miski z ciepłą wodą, będzie szybciej. Mało tego, mleko lub śmietanę wystarczy podgrzać w mikrofali. Musisz wiedzieć o tym, że składniki w temperaturze pokojowej są potrzebne nie tylko do ciast ucieranych, ale i serników.
 

Wszystkie składniki suche powinny być przesiane
Przede wszystkim przesiewamy mąkę nie tylko po to, by usunąć z niej ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim po to, by ją napuszyć, wtłoczyć w nią więcej powietrza. Poza tym ciasto będzie również lżejsze, a przy miksowaniu lub mieszaniu unikniemy grudek mąki. Natomiast jeśli w przepisie występują różne rodzaje mąk, przesiewamy wszystkie, również mielone orzechy lub cukier puder. Możesz być pewny, że różnica jest naprawdę duża.
 

Masło ucieramy z cukrem na jasny puch
Robimy to tak, jak nasze babcie - drewnianą pałką w makutrze lub mikserem. Chodzi oto, że masa maślana musi być bardzo jasna, lekka i puszysta.
 

Składniki na ciasto mieszamy tylko ich do połączenia się, nie dłużej
Warto wspomnieć także o tym, że ciasto ucierane, w momencie dodawania do niego składników suchych najlepiej wymieszać tylko widelcem lub szpatułką, można krótko zmiksować. Musisz wiedzieć o tym, że ciasto za długo miksowane zbyt mocno się napuszy, z każdym ruchem mieszadła do ciasta dostaje się więcej powietrza - takie ciasto niesamowicie urośnie podczas pieczenia, a pod sam koniec, lub od razu po wyjęciu z piekarnika - spektakularnie opadnie.
 

Mieszamy tylko w jednym kierunku!
Myślisz, że to przesąd, ależ skądże. Chodzi oto, że mąka zawiera gluten, a on ma kształt włókienek. Dlatego mieszając w różnych kierunkach lub byle jak, rozrywamy włókienka glutenu i to może być przyczyną zakalca.
 

Bez potrzeby nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia
Owszem, pod sam koniec pieczenia, kiedy chcemy sprawdzić ciasto patyczkiem, jest to dozwolone. Ale zdecydowanie wcześniej, lepiej tego unikać.
Zastosuj wszystkie, wyżej wymienione zasady przy pieczeniu swojego ciasta, a dopiero odczujesz różnicę! Wydaje się, że są to mało istotne szczegóły, ale tak naprawdę nie wiele trzeba, aby wyszedł nam zakalec, dlatego czasem lepiej poświęcić trochę więcej czasu niż potem płakać, że wyszedł nam zakalec.

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz proste przepisy na obiad, zdrowe przekąski oraz wypieki, które z pewnością wyjdą idealnie. Zapraszamy do czytania ;)

Często czytane

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?
Jak zrobić idealną bezę?
Jak uniknąć zakalca?

Świeże newsy branżowe

Przepis na przepysznego kurczaka po meksykańsku!
Przepis na przepysznego, zapiekanego kurczaka w musztardzie!
Przepis na przepyszne paello z kurczakiem!
© Copyright januszbigda. All Rights Reserved.