Z ostatniej chwili

Jak zrobić idealną bezę?

Beza jest kapryśna, nieprzewidywalna i nie cieszy się reputacją łatwej do przygotowania, ale z pomocą kilku dobrych rad można i ją okiełznać. Jednak jeśli uważasz, że w bezach jesteś mistrzem i nic Cię już nie zaskoczy, również warto przeczytać ten tekst. Poniżej znajdziesz krótki artykuł oraz poradnik, dotyczący tego jak upiec idealną bezę. Przeczytaj go koniecznie!


Przygotowanie bezy – podstawy!!
Zacznijmy od tego, że bezy to nie tylko białe ciasteczka, Pavlova czy torty bezowe. Przede wszystkim trzeba umieć ubić prawidłowo pianę do ciasta kruchego z owocami, do babki, angel food cake, sufletów czy musu czekoladowego... Generalnie rzecz ujmując w przygotowaniu bezy biorą udział tylko dwa składniki: białka jajek i cukier. Oczywiście czasem niezbędny jest dodatek wody (zależy od rodzaju bezy), ale zakładam, że ją każdy ma pod ręką”.
 

Jak to się robi od początku????
Przede wszystkim białka jajek powinny być świeże, dokładnie oddzielone od żółtek - nie ma prawa w nich znaleźć się ani odrobina żółtka. Jednak nie ma znaczenia, czy wyciągniecie je prosto z lodówki czy użyjecie białek w temperaturze pokojowej. Oczywiście niektóre rodzaje bezy, np. beza włoska wymagają białek w temperaturze pokojowej, więc może prościej będzie przyjąć, że używamy białek w temperaturze pokojowej. Ważne by nie mieszać i by łatwiej było zapamiętać, nic się również nie stanie, jeśli białka będą z dnia wczorajszego, lub odmrożone (tak, białka można śmiało mrozić!), a niektórzy wręcz uważają, że takie bardziej gęste, odparowane białka są lepsze dla konsystencji bezy a niezbędne np. przy przygotowywaniu francuskich makaroników.
 

Bezy, a cukier!
Trzeba przyznać, że cukier - pozostaje nie bez znaczenia. Generalnie najlepszy jest cukier drobny (caster sugar) lub cukier granulowany (granulated sugar). Chodzi oto, że używając zwykłego cukru mamy dokładną kontrolę nad ubijaną masą. Generalnie bezę ubijamy do momentu, aż cukier się w niej rozpuści, co można sprawdzić organoleptycznie - rozcierając odrobinę masy między palcami (nie powinniście wyczuwać w niej kryształków cukru). Poza tym bezy wyjdą również z dodatkiem cukru trzcinowego, będą miały kremowy kolor i zupełnie nowy smak.
 

Wyposażenie do zrobienia bezy!!!
Generalnie rzecz ujmując miska, w której ubijamy bezy - najlepsza metalowa, ewentualnie szklana. Pod żadnym pozorem nie powinna być plastikowa! Dlatego, jakkolwiek dziwnie to nie zabrzmi, zmień swoją miskę, ponieważ na plastikowej lubi utrzymywać się tłuszcz i ubijane białka spływają z jej ścianek. Poza tym naczynie powinno być w temperaturze pokojowej (nie prosto ze zmywarki), bez odrobiny tłuszczu lub wody. Oczywiście musi być idealnie czyste i wytarte do sucha, koniecznie o tym pamiętaj!

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz proste przepisy na obiad, zdrowe przekąski oraz wypieki, które z pewnością wyjdą idealnie. Zapraszamy do czytania ;)

Często czytane

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?
Jak zrobić idealną bezę?
Jak uniknąć zakalca?

Świeże newsy branżowe

Przepis na przepysznego kurczaka po meksykańsku!
Przepis na przepysznego, zapiekanego kurczaka w musztardzie!
Przepis na przepyszne paello z kurczakiem!
© Copyright januszbigda. All Rights Reserved.