Z ostatniej chwili

Przepis na przepyszne i zdrowe paluchy jaglane!

Paluchy jaglane czyli dodatek do wszystkiego, ponieważ chociaż jest sałatka, są grillowane warzywa. I nawet jak jest warzywne, aromatyczne curry czy też jest dip jakiś albo jest hummus. Tylko pojawia się pytanie co do tego? Bardzo często brakuje nam do pełni szczęścia jakiegoś fajnego dodatku. Dlatego też paluchy jaglane sprawdzą się zamiast pieczywa, sypkiej kaszy czy innych produktów zbożowych. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne paluchy jaglane. Przeczytaj go koniecznie!
 

Paluch jaglane – genialna przekąska na każdą okazje!!!
Zacznijmy od tego, że przecież paluchy jaglane to szybka w produkcji zdrowa przekąska, dodatek, urozmaicenie posiłku. Doskonale spiszą się na każdej imprezie, jeśli nie chcemy kupować niezdrowych, przetworzonych chipsów. Tak naprawdę konieczny będzie piekarnik i blacha, ale także dobry blender lub inne urządzenie wysokoobrotowe. Poza tym opcjonalnie młynek, jeśli blender nie aż taki mocny. I do dzieła!
 

Składniki, niezbędne do przygotowania paluchów jaglanych!!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie potrawy, jaką są paluchy jaglane musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 300 gram kaszy jaglanej (waga ugotowanej) oraz 100 gram słonecznika. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie produkty jak: 100 gram suszonych pomidorów z oleju, garść liści świeżej bazylii, sól oraz 25 gram oleju rafinowanego (rzepakowego/ ryżowego). Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych paluchów jaglanych!!!!
 

Przygotowanie pysznych paluchów jaglanych!!!
Przede wszystkim należy kaszę jaglaną uprzednio ugotować na sypko. Generalnie rzecz ujmując dobrze mieć w lodówce garnek ugotowanej kaszy jaglanej, której można używać do różnych dań. Pamiętajmy także o tym, że do paluchów najlepiej użyć kaszy ostudzonej. Przede wszystkim jednak należy słonecznik zmielić (w młynku lub blenderze/ innym urządzeniu). Gdy to zrobisz to musisz zblendować: olej, pomidory suszone, bazylię, sól. Następnie należy dodać kaszę jaglaną i ponownie zblendować całą masę. Potem trzeba lepić paluchy i układać je na papierze do pieczenia. Oczywiście papier można delikatnie musnąć olejem, żeby nie przywierały. Wszystko piec przez dwadzieścia minut w temperaturze 180 stopni. Rzecz jasna w trakcie pieczenia można z dwa razy przeturlać paluchy na boczki. I gotowe! Warto wspomnieć także o tym, że z podanych ilości składników otrzymasz siedemnaście niewielkich paluchów. Paluchy możesz chrupać jako zakąskę w trakcie oglądania filmu albo podać w trakcie imprezy, Twoi znajomy na pewno będą zadowoleni z takiej zdrowej i smacznej alternatywy! Smacznego!

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz proste przepisy na obiad, zdrowe przekąski oraz wypieki, które z pewnością wyjdą idealnie. Zapraszamy do czytania ;)

Często czytane

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?
Jak zrobić idealną bezę?
Jak uniknąć zakalca?

Świeże newsy branżowe

Przepis na przepysznego kurczaka po meksykańsku!
Przepis na przepysznego, zapiekanego kurczaka w musztardzie!
Przepis na przepyszne paello z kurczakiem!
© Copyright januszbigda. All Rights Reserved.