Z ostatniej chwili

Przepis na przepyszny chłodnik na anemię!

Czy tak lubisz ekspresowe zupy oraz czy starasz się przygotowywać posiłki obfitujące w żelazo i poprawiające jego wchłanianie? Poza tym czy uwielbiasz pomidory, buraki i świeżą bazylię? No cóż, jeśli Twoja odpowiedź na wszystkie trzy pytania brzmi TAK to ten przepis koniecznie musisz wypróbować. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować szybki, smaczny chłodnik na anemię. Przeczytaj go koniecznie!
 

Chłodnik – na co pomaga?
Zacznijmy od tego, że ten chłodnik à la gazpacho to znakomita opcja wtedy, kiedy nie mamy czasu, a chcemy ugotować coś naprawdę szybkiego. Przede wszystkim to także jedna z wartościowych porcji warzyw, które powinniśmy zjadać każdego dnia. Chodzi oto, że dzięki witaminie C żelazo zawarte w pestkach dyni oraz buraku będzie się znakomicie wchłaniać, więc jest to zdecydowanie przepis dla osób dbających o poziom żelaza we krwi.
 

Składniki, niezbędne do przygotowania chłodnika na anemię!!!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie potrawy, jaką jest chłodnik na anemię musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 1200 gram świeżych, słodkich pomidorów, 2-3 małe uprzednio upieczone lub ugotowane buraki (jeśli nie jesteś fanką/ fanem smaku buraka to użyj maksymalnie 2 sztuk) oraz jedno jabłko. Poza tym koniecznie zaopatrz się w takie produkty jak: trzy ząbki czosnku, około 10 listków świeżej bazylii, amarantus ekspandowany do podania, sól do smaku oraz jedna łyżeczka syropu klonowego. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznego chłodnika na anemię!
 

Przygotowanie pysznego chłodnika na anemię!!!
Przede wszystkim buraki dobrze mieć wcześniej przegotowane. Dobrze jest upiec je w piekarniku (w łupinie) i używać do różnych potraw w ciągu dwóch dni. Warto także przechowywać je w lodówce. Poza tym można je mieć też zamrożone. Natomiast doskonałą opcją dla leniwych jest to, że w Lidlu można dostać buraki już ugotowane, zapakowane. Kolejnym krokiem jest wcześniejsze moczenie pestek dyni przez około dwie-trzy godziny, to bardzo ważne! Następnie przyśpieszamy i zabieramy się do już o wiele bardziej konkretnej roboty. Najpierw pomidory należy zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Potem trzeba zblendować je z burakami, jabłkiem, czosnkiem, bazylią, solą, pieprzem, syropem klonowym na gładki krem. Natomiast jeśli masz słaby blender to warto pestki dyni wcześniej zmielić w młynku do kawy. Całość można podawać z amarantusem ekspandowanym. Oczywiście opcjonalnie można oczywiście przygotować też jakieś grzanki, jeśli lubicie jeść gazpacho z takimi dodatkami. I gotowe! Teraz możecie cieszyć się smakiem pysznego chłodnika razem ze swoimi bliskimi! Z podanych składników otrzymasz aż trzy porcje! Smacznego!

Autorzy portalu

logo-footer

Na naszej stronie znajdziesz proste przepisy na obiad, zdrowe przekąski oraz wypieki, które z pewnością wyjdą idealnie. Zapraszamy do czytania ;)

Często czytane

Perfekcyjne ciasto drożdżowe - jak je upiec?
Jak zrobić idealną bezę?
Jak uniknąć zakalca?

Świeże newsy branżowe

Przepis na przepysznego kurczaka po meksykańsku!
Przepis na przepysznego, zapiekanego kurczaka w musztardzie!
Przepis na przepyszne paello z kurczakiem!
© Copyright januszbigda. All Rights Reserved.